HVAD ER EN TANDPROTESE?

En tandprotese erstatter manglende eller ødelagte naturlige tænder, og det kan være både en enkelt tand eller hele den ene side af munden. En protese er nemlig en kunstig fremstilling af en given legemsdel – så i tilfældet med tandprotese er det en kunstig erstatning for en eller flere af dine tænder. 

 

Uanset hvor mange tænder, du skal have erstattet, kan vi i dag gøre det utroligt realistisk, så ingen kan se forskel på dem og dine egne tænder. Og dét uden at gå på kompromis med en høj kvalitet.

 

Har du særligt høje krav til, at de skal ligne dine naturlige tænder, anbefaler vi en såkaldt signaturprotese. Med sådan en får vi som tandteknikere nemlig endnu flere muligheder for at lave et præcist stykke håndværk. 

 

Vil du høre mere om, hvordan vi kan give dig smilet tilbage, så ring til os på telefon 59 44 16 06 eller skriv til os via vores kontaktformular her.

HVORNÅR ER DER BEHOV FOR TANDPROTESER?

Du kan få behov for en tandprotese, hvis dine naturlige tænder er beskadigede på den ene eller anden måde. 

 

Det kan f.eks. være, hvis de er: 

  • Nedslidte
  • Knækkede 
  • Mistet grundet en ulykke

 

Hvilken tandprotese, der så vil være den rigtige løsning afhænger af, hvor mange tænder der er beskadigede. En tandprotese dækker nemlig alt fra én tand til hele gebisset. 

 

HVILKE TYPER TANDPROTESER FINDES DER?

Der findes flere forskellige typer af tandproteser. Hvilken løsning der er den rigtige for dig, skal vi nok rådgive dig om, og så kan du ellers læse mere om dem herunder og på undersiderne.

 

Hos Proteseeksperten laver vi:

 

Helprotese

En helprotese erstatter alle dine tænder i enten i undermunden, overmunden eller begge dele. Denne type er ofte bedre kendt som gebis og omfatter både tænder og tandkød. Helprotesen i overkæben fastsættes ofte ved hjælp af det naturlige vakuum, der kommer i ganen. I underkæben fastsættes protesen ved hjælp af læberne, kinderne og tungen. Læs mere om helproteser her

 

Delprotese

Med en delprotese imiteres én eller få tænder sammen med det tilhørende tandkød. En delprotese er derfor egnet til de patienter, der kun mangler få tænder i over- eller underkæbe. Sådan en delprotese kan man tage af og på selvstændigt ved at klikke den fast på de resterende tænder. Den understøttes nemlig af nogle bøjler, der hviler på de originale tænder, man har. Hos Proteseeksperten kan du vælge mellem tre forskellige typer af delproteser. Læs mere om delproteser her

 

Tryklåsprotese

Denne type sidder fast til selve gummerne. Tryklåsproteserne kan derfor ikke tages af og på selvstændigt. Det betyder også, at du ikke er begrænset af, hvad du må spise for at passe på den. Vi anbefaler derfor også tryklåsproteser til dem, der ønsker at mærke mindst muligt til protesen i hverdagen. Tryklåsproteser kan erstatte nogle enkelte tænder eller alle tænderne ved hjælp af nogle kunstige tandrødder. Læs mere om tryklåsproteser her

 

Immediatprotese

En immediatprotese kan bruges kort tid efter, at du har fået trukket en eller flere tænder ud. Den hjælper med at ophele gummen og med at stoppe mulige blødninger, efter tanden/tænderne er blevet trukket ud. Under helingsprocessen vil gummer og mundforholdet ændres hurtigt, hvilket gør, at immediatprotesen vil fungere optimalt og føles behagelig. Læs mere om immediatproteser her

 

Signaturprotese

Alle vores kunstige tænder kan fremstilles som signaturproteser. Denne type er håndlavet og gengiver alle de mindste detaljer, en naturlig tand har. Med signaturproteserne sikrer du dig, at tandproteserne ikke adskiller sig fra dine oprindelige tænder og gummer – kosmetisk set. Har man som patient høje krav, om hvordan ens tandproteser skal se ud, er dette valg ofte den sikreste. Læs mere om signaturproteser her

 

Smileprotese

En smileprotese bruges oftest som en kortvarig løsning efter uheld eller slag til at erstatte et par enkelte tænder, indtil en mere langvarig løsning kan implementeres. Smileproteser fastholdes via små bøjler, som klikkes fast på de resterende tænder. Hvis de originale tænder ikke selv kan udholde trykket fra smileproteserne, kan der laves “kunstige rødder”. På den måde fastholdes smileproteserne sikrest samtidig med at det udseendet ikke forstyrres på grund af bøjlerne. Om det er smileproteser, du har behov for eller en anden protese, afhænger af forskellige faktorer. Dette sørger vi for at hjælpe dig med. Læs mere om smileproteser her.

 

Gebis

Et gebis kan laves som enten en hel- eller delprotese. Hvis du altså mangler flere tænder eller har mange beskadiget tænder, kan vi anbefale gebisset. Et gebis kan man selvstændigt tage af og på. På klinikken er det både unge og ældre, der får behov for eksempelvis et gebis. Derfor er vi fortrolige med at lave nydelige og så naturtro gebisser som muligt – i alle aldre og alle situationer. Læs mere om gebis her

 

HOLDBARHED OG VEDLIGEHOLDELSE

Tandproteser skal vedligeholdes på samme måde som naturlige tænder. Det betyder, at du skal børste dem både morgen og aften med en speciel børste og et renseprodukt, særligt egnet til formålet.

 

Har du fået en aftagelig tandprotese, er det særligt vigtigt, at du rengør både dine gummer og den kunstige tand. På den måde undgår du nemlig, at dine gummer irriteres af små madrester og bakterier. 

 

Når man har en protese, er der en forhøjet risiko for at få svamp i munden, så derfor skal man være ekstra grundig med sin mund- og tandhygiejne. Overvej derfor gerne følgende ting i forbindelse med holdbarhed og vedligehold af din tandprotese: 

 

Proteseregulering

Du skal også huske at få tilpasset dine proteser løbende. Vi kan hjælpe med at vurdere, når det er ved at være tid. Dette er nødvendigt, fordi dine gummer med tiden svinder og mundhulen ligeledes forandres. Læs mere om proteseregulering her

 

Regelmæssigt eftersyn

Når du skal have fjernet tandsten og andre former for belægninger på tanden, skal du forbi din tandtekniker. Det kræver blot et par enkelte besøg om året. Du kan læse mere om vores regelmæssige eftersyn her.

 

Protesereparation

Tandproteser er generelt meget holdbare, og du kan derfor have glæde af dem i mange år. Skulle uheldet være ude, kan du dog få dem repareret hos os. Læs mere om protesereparation her.

 

Vedligehold af protese

Det er vigtigt at rengøre din tandprotese derhjemme. Protesen skal børstes både morgen og aften med en speciel protesebørste og et specielt renseprodukt. Læs mere om vedligehold af din protese her

 

HVAD KOSTER EN TANDPROTESE?

Prisen på en tandprotese varierer fra situation til situation, så derfor er alle behandlinger forskellige og individuelt tilpassede. Det afhænger nemlig af typen på protesen og dens materiale. Af den grund kan vi ikke give en nøjagtig pris, uden at have undersøgt dig først. Her er det dog altid gratis at komme til en forundersøgelse og få udarbejdet et præcist prisoverslag.

 

Til forundersøgelsen vil vi også tjekke op på dine muligheder for at få tilskud. Vi har eksempelvis en aftale med Holbæk Kommune, som kan give tilskud på helt op til 85 % af behandlingsprisen.

 

Du kan læse mere om vores vilkår for priser og de forskellige tilskud, du kan benytte dig af her.

 

KAN MAN SE, AT JEG HAR FÅET EN TANDPROTESE?

Det korte og beroligende svar er her nej. Tandproteser kan efterhånden efterlignes helt magen til dine gamle tænder, så man ikke kan se nogen forskel fra før. Lige fra gengivelse af lidt mørkere tænder til aftegninger af kroner i tandprotesen. 

 

Vi laver de nye tænder fuldstændig, som du ønsker dem. Vil du foretrække, at de ligner dine gamle tænder mest muligt kan vi f.eks. få foretaget et tryk af dine gamle tænder og bruge den samme naturtro farve. Og hvis du ønsker dem ændret lidt nogle af de steder, hvor du altid har været træt af de gamle, kan vi også sørge for det. 

 

Der er altså ingen grund til, at det er frygten for at få et unaturligt tandsæt, der afholder dig fra en tandprotese. 

 

KAN MAN SOVE MED EN TANDPROTESE?

Der er lidt delte meninger om, hvad der er smartest her, men man kan godt. Det er i så fald bare vigtigt, at man er grundig med rensningen af protesen, både før og efter man har sovet med den. 

 

HVOR LÆNGE HOLDER EN TANDPROTESE?

Ligesom det varierer, hvilken løsning der passer bedst til dig, vil det også variere fra person til person og fra type til type, hvor længe din tandprotese kan holde. 

 

Et gennemsnit for del- og helproteser kan dog siges at ligge på mellem 8-10 år med forbehold for typen af protese og svindet af gummer. Din behandling og vedligeholdelse tandproteser har dog bestemt også noget at sige. 

 

HVAD ER TANDPROTESER LAVET AF?

Det kan variere lidt fra type til type af de proteser, vi udbyder. Tandproteser laves dog primært af akryl (polymerisat). Både tandkød og tænderne i protesen kan nemlig laves af det materiale. Tænderne er dog også hyppigt fremstillet i porcelæn og kan i særlige situationer ligeledes fremstilles i polykarbonat. 

 

Tandkødet kan laves i en lyserød farve, så der ikke kan ses forskel på protesetandkødet og det gamle. Det kan dog også udformes i en gennemsigtig version, hvis det ønskes. 

 

HVAD ER REBASERING AF EN PROTESE?

En rebasering af en tandprotese er det, man kalder det, når man retter en protese til. Ens gummer svinder nemlig over tid, hvilket gør, at din tandprotese kommer til at flytte sig lidt. 

 

Det varierer fra person til person, hvor hurtigt gummerne svinder. For nogle skal man have flere rebaseringer løbende, mens det for andre kan være nok med en rebasering hvert femte år eller lignende. 

 

HVEM ER VI?

Hos Proteseeksperten arbejder vi med alle typer af tandproteser i høj kvalitet, og vi har bred erfaring med faget. Vores tandteknikere er medlemmer af Landsforeningen af Kliniske Tandteknikere og har uddannelse fra institut for odontologi og oral sundhed fra Aarhus Universitet med i bagagen.

 

KONTAKT OS OG HØR NÆRMERE

Vil du høre mere om, hvordan vi kan gøre dine tænder smukke og naturlige, så ring til os på telefon 59 44 16 06 eller skriv til os i vores kontaktformular her

 

Vi rådgiver og vejleder dig i processen, så du føler, at du får den bedste løsning. Vi ved nemlig godt, at det kan være en stor omvæltning med en tandprotese, så derfor må det gerne være gennemtænkt og velovervejet, inden man får den lavet.