Kunstige tænder, også kaldet tandproteser, går ind og erstatter én, flere eller alle tænderne, alt efter hvad behovet er hos den enkelte patient.

Hvis du med det samme tænker gebis, er du ikke helt gal på den. Gebis er nemlig betegnelsen for den aftagelige protese, som erstatter alle tænder i munden. Kunstige tænder kan dog være alt lige fra en enkelt tand til flere tænder.

Hvornår har man brug for kunstige tænder?

Der er mange forskellige grunde til, at behovet for en eller flere kunstige tænder opstår. Omstændigheder som alderdom, ulykker eller paradentose kan alle være årsag. Der er dog forskel på, hvilken form for tandprotese der er behov for.

Hvilke typer kunstige tænder findes der?

Helprotese:

En helprotese går ind og erstatter alle tænder i enten overmunden, undermunden eller begge dele. Den er aftagelig og sidder derfor ikke permanent fast. Da der ikke er flere tænder tilbage, kan protesen af gode grunde ikke sidde fast på disse. Derfor er de i stedet fastgjort i form af at vakuum der dannes i ganen.

Delprotese:

Kunstige tænder i form af en delprotese går ind og erstatter en eller flere naturlige tænder. Den er aftagelig og sidder derfor ikke permanent fast. Da der stadig er naturlige tænder tilbage i munden, vil protesen hvile på disse i form af bøjler. På den måde sidder den sikkert fast og imiterer samtidig tandkødet så det ser så naturligt ud som muligt.

Tryklåsprotese:

Kunstige tænder i form af en tryklåsprotese sidder modsat andre proteser fast på tænderne. Den er derfor en optimal løsning for de patienter der ønsker at blive mindst muligt generet i sin hverdag. Læs mere om en tryklåsprotese her.

Smileprotese

En smileprotese er kunstige tænder der bliver benyttet i forbindelse med en eller flere manglende tænder. Den kan påføres på to forskellige måder, så den både kan være aftagelig og permanent. Læs mere om en smileprotese her.

Kan kunstige tænder ses?

Mange patienters største frygt ved kunstige tænder er, om det kan ses. Du har dog ingen grund til bekymring. De kan i dag laves så naturtro, at ingen vil kunne se, at de ikke er dine naturlige tænder. De kan med andre ord komme til at ligne dit naturlige tandsæt til forveksling.

Det gøres som oftest ved hjælp af en signaturprotese. Den bliver fremstillet så den matcher den oprindelige farve og form på tanden eller tænderne.

Pris på kunstige tænder

Det er desværre ikke til at sige, hvor meget det koster, at få erstattet naturlige tænder med kunstige tænder. Det er nemlig meget forskelligt fra patient til patient, hvad der skal til for at opnå et fejlfrit resultat, der både matcher behov og dit naturlig sæt tænder. Udgangspunktet har også noget at sige, når planen for den rigtige behandling skal udformes. Der er nemlig stor forskel på, hvordan tilstanden af de tilbageværende tænder er.

Hvis du har spørgsmål, er du mere end velkommen til at at give os et kald på tlf. 59 44 16 06. Så finder vi i fællesskab en tid til en gratis undersøgelse.

Hvordan holder man kunstige tænder rene?

Når du får dine kunstige tænder, skal du anse det som et naturligt tandsæt. Det betyder, at du også skal vedligeholde dem som rigtige tænder, med alt hvad det indebærer.

Du skal derfor huske at:

  • Børste hver morgen og aften
  • Skyl gerne tænder efter hvert måltid
  • Brug gerne en speciel protesebørste
  • Husk at børste på undersiden
  • Børst bøjlerne hvis du har en delprotese

Det er desuden meget normalt, at dine gummer skrumper med tiden. Derfor skal du huske regelmæssige tjek, hvor vi undersøger om de kunstige tænder stadig passer dig som de skal.

Er du i tvivl om du kan få tilskud til tandprotese? Læs mere om hvilke helbredstillæg du kan få her.

Er der noget man bør undgå?

Hvis du aldrig har haft kunstige tænder før, skal du være forberedt på, at det lige er noget de fleste skal vænne sig til. Med det sagt skal du være opmærksom på, at det er en god idé at starte ud med ikke at spise alt for hård føde. Det er dog alt sammen noget vi vejleder i undervejs i processen.

Kommer jeg til at tale anderledes?

Ligesom at man skal vænne sig til at spise med kunstige tænder, skal man også vænne sig til at tale med dem. De fleste vil til at starte med føle sig usikre. Det kræver dog bare lige et par dage, hvor du øver dig i udtalen og derefter vil du få selvtilliden til at snakke, som du plejer.  

Får man dårlig ånde af kunstige tænder?

Medmindre du glemmer at rense dine kunstige tænder, skal du ikke være bekymret for dårlig ånde. Kunstige tænder fungerer præcis som rigtige tænder. Hvis man glemmer at børste dem, samles der gamle madrester, som kan give anledning til dårlig ånde. Det er derfor en god idé at overholde de anbefalede råd for vedligeholdelse.

Hvor længe holder kunstige tænder?

Ligesom med rigtige tænder, kommer holdbarheden an på, hvordan du passer og plejer dem. Jo bedre du passer på dine kunstige tænder, jo større chance er der for, at de holder i lang tid.

Få en gratis undersøgelse

Hos Proteseeksperten tilbyder vi alle en gratis undersøgelse. Det eneste du skal gøre er, at kontakte os på tlf. 59 44 16 06, eller sende en mail til kontakt@proteseeksperten.dk.

Vi glæder os til at høre fra dig.

Læs mere om livet med gebis lige her.