DELPROTESE – HVAD ER DET?

En delprotese er en aftagelig tandprotese, som går ind og imiterer en eller flere manglende tænder. Da der ved behov for en delprotese stadig er originale tænder til stede i munden, vil protesen hvile på disse via bøjler. For at opnå et naturligt look, vil protesen også imitere tandkødet. Hver protese tilpasses derfor efter patientens aftryk. Dermed vil en delprotese være afhængig af både de resterende tænder, samt tandkødet. De små bøjler på patientens egne tænder sørger for, at delprotesen sidder stabilt fast.

HVORDAN FUNGERER EN DELPROTESE?

En delprotese fastholdes ved hjælp af små bøjler, som klikkes fast på patientens resterende tænder. Der findes to slags delproteser, som fremstilles i forskellige materialer. Den mest stabile løsning kaldes en unitor og består af et stållstel, hvor protesetænderne er påmonteret. En unitor klikkes fast på de naturlige tænder ved hjælpe af opmodellerede bøjler, som passer perfekt til de enkelte tænder. Bøjlerne støbes i krom kobolt som bidrager til at tandprotesen fylder så lidt i munden som muligt. Derved vil bøjlerne synes minimalt, og føles naturlige i munden.

Den anden løsning består af et akrylstel og kaldes en akrylbaseret delprotese. Den fastgøres også ved hjælp af små bøjler, disse kaldes for bukkede bøjler og fremstilles på eget dentallaboratorie tilknyttet klinikken. Denne type bøjler er mere hensigtsmæssige, i tilfælde hvor de naturlige tænder ikke er stærke/sunde nok til støbte bøjler.

HVEM ER EGNET TIL AT BÆRE DELPROTESE?

Protesen er velegnet til de patienter, som kun mangler én eller flere tænder i enten overmund eller undermund. Der er dog forskel fra patient til patient, og det er derfor ikke alle, der finder, at denne løsning er den rigtige. Faktorer som tilstanden af patientens resterende tænder, eller generelle mundhygiejne kan have en betydning. Hos Proteseeksperten fremtidssikrer vi derfor altid vores delproteser, eksempelvis i form af udvidelser, hvis det skulle ske, at patienten mister flere tænder over tid.

Er du interesseret i at vide om du er egnet til en delprotese, er du mere end velkommen til at ringe på tlf. 59 44 16 06, eller sende en mail til kontakt@proteseeksperten.dk.

HVORDAN ER DET AT HAVE DELPROTESE?

Da en delprotese kun erstatter én eller flere tænder, er den ikke lige så svær at vænne sig til, som en helprotese. I starten kan du dog godt være lidt besværet, når du skal tale. De fleste plejer dog at vænne sig til det efter en dag eller to. Hvis du gerne vil fremskynde processen, kan du evt. øve dig ved at læse højt for dig selv.

Hvordan er det at spise med en delprotese?

Med en delprotese kan man opleve, at maden en gang imellem sætter sig fast i bøjlerne. Det kan derfor være en god idé at tage delprotesen ud og rense den, efter du har spist. Hvis du på et tidspunkt studser over, at der sætter sig mere mad fast end der plejer, kan det være fordi din delprotese trænger til en regulering. Det kan gøres på to forskellige måder, alt efter hvad behovet er. Fælles er, at vi går ind og regulerer den, så den igen passer din mund, og du ikke konstant har problemer med mad der sætter sig fast.  

HVOR LÆNGE HOLDER EN DELPROTESE?

Ligesom med dine andre tænder, skal en delprotese børstes og rengøres. Hvis du sørger for at være omhyggelig, følge vores anvisninger og holde de regelmæssige eftersyn, kan din delprotese holde i rigtig mange år.

DELPROTESE SOM SIGNATURPROTESE

Alle vores tandproteser kan fremstilles som en Signaturprotese. Det kan være en fordel, da det kan sikre en mere langtidsholdbar protese. En sådan protese, fremstiller vi og skræddersyr ud fra dit præcise tandsæt, hvilket sikrer et endnu mere naturligt udseende. Du kan læse mere om vores Signaturproteser her.

Proteseeksperten er medlem af Landsforeningen af Kliniske Tandteknikere.

HVAD ER PRISEN PÅ EN DELPROTESE? 

Prisen på en delprotese varierer alt efter, hvad udgangspunktet er, og hvilken løsning du vælger. Ved en 

Er du folkepensionist, er du berettiget til at søge om tilskud fra den kommune du bor i. Tillægget hedder udvidet helbredstillæg og kan som ældre person være uoverskueligt at ansøge om. Det er vi på klinikken godt klar over, hvorfor vi gerne hjælper med at stå for alt papirarbejdet.

Her kan du læse mere om  Tilskud til tandprotese 

Er du medlem af enten gruppe 1 eller 2 hos Sygeforsikring Danmark, er der tilskud at hente til tandprotetisk arbejde