DELPROTESE – HVAD ER DET?

En delprotese er en aftagelig protese, som går ind og imiterer en eller flere manglende tænder. Da der ved behov for en delprotese stadig er originale tænder til stede i munden, vil protesen hvile på disse via bøjler. For at opnå et naturligt look, vil protesen også imitere tandkødet. Hver protese tilpasses derfor efter patientens aftryk. Dermed vil en delprotese være afhængig af både de resterende tænder, samt tandkødet. De små bøjler på patientens egne tænder sørger for, at delprotesen sidder stabilt fast.

 

HVORDAN FUNGERER EN DELPROTESE?

En delprotese fastholdes ved hjælp af små bøjler, som klikkes fast på patientens resterende tænder. Der findes to slags delproteser, som fremstilles i forskellige materialer. Den mest stabile løsning kaldes en unitor og består af et stållstel, hvor protesetænderne er påmonteret. En unitor klikkes fast på de naturlige tænder ved hjælpe af opmodellerede bøjler, som passer perfekt til de enkelte tænder. Bøjlerne støbes i krom kobolt som bidrager til at tandprotesen fylder så lidt i munden som muligt. Derved vil bøjlerne synes minimalt, og føles naturlige i munden.

Den anden løsning består af et akrylstel og kaldes en akrylbaseret delprotese. Den fastgøres også ved hjælp af små bøjler, disse kaldes for bukkede bøjler og fremstilles på eget dentallaboratorie tilknyttet klinikken. Denne type bøjler er mere hensigtsmæssige, i tilfælde hvor de naturlige tænder ikke er stærke/sunde nok til støbte bøjler.

 

HVEM ER EGNET TIL AT BÆRE DELPROTESE?

Protesen er velegnet til de patienter, som kun mangler én eller flere tænder i enten overmund eller undermund. Der er dog forskel fra patient til patient, og det er derfor ikke alle, der finder, at denne løsning er den rigtige. Faktorer som tilstanden af patientens resterende tænder, eller generelle mundhygiejne kan have en betydning. Hos Proteseeksperten fremtidssikrer vi derfor altid vores delproteser, eksempelvis i form af udvidelser, hvis det skulle ske, at patienten mister flere tænder over tid.

Er du interesseret i at vide om du er egnet til en delprotese, er du mere end velkommen til at ringe på tlf. 59 44 16 06, eller sende end mail til kontakt@proteseeksperten.dk.

 

DELPROTESE SOM SIGNATURPROTESE

Alle vores tandproteser kan fremstilles som en Signaturprotese. Det kan være en fordel, da det kan sikre en mere langtidsholdbar protese. En sådan protese, fremstiller vi og skræddersyr ud fra dit præcise tandsæt, hvilket sikrer et endnu mere naturligt udseende. Du kan læse mere om vores Signaturproteser her.

Proteseeksperten er medlem af Landsforeningen af Kliniske Tandteknikere.